Gredi arkistoi Sanoman kruununjalokivet
Sanomalehti digitalisoituu nopeasti. Moni on jo vaihtanut painetun lehden sähköiseen päätelaitteeseen. Käyttötapojen lisäksi myös sisältö ja tuotantoprosessit ovat muuttuneet. Perinteisen uutisen rinnalle ovat nousseet vahvasti esimerkiksi henkilökuvat, datajournalismi ja seikkailuhenkiset artikkelit. Normaalien uutisten rinnalle tuotetaan tarinoita, jotka elävät pitkään.
Sanoma Media Finlandin brändit tavoittavat viikoittain lähes jokaisen suomalaisen. Uutisia tuotetaan kellon ympäri. Päivittäin syntyy satoja artikkeleita, kuvia, juttuja ja uutisia ympäri maailmaa. Tuekseen Sanoma tarvitsee luotettavan arkiston, joka auttaa tekijöitä ja lukijoita oikean sisällön löytämisessä.
Suomen historiaa 120 vuoden verran
Sanoman DigiArkisto on integroitu toimitusten järjestelmiin, joissa käsitellään konsernin lehdissä julkaistava toimituksellinen sisältö. DigiArkisto palvelee satoja toimittajia päivittäin. Lisäksi Helsingin Sanomien arkisto on satojen tuhansien tilaajien käytettävissä Aikakone-sivustolla www.hs.fi/aikakone.
DigiArkisto sisältää ainutlaatuista tietoa ja ajankuvia Suomesta 120 vuoden ajalta. Sen arvo on merkittävä paitsi tuotannollisesti myös kulttuurihistoriallisesti.
Vuonna 2015 Sanoma päätti uudistaa DigiArkistonsa. Digitaalisessa remontissa uudelle alustalle siirrettävänä oli yli 3 miljoonaa sivua, 5 miljoonaa kuvaa ja 5 miljoonaa juttua.
Sanoman Sami Majaniemi osallistui hankkeen johtamiseen sisältöteknologian päällikön roolissa. Hän kuvailee DigiArkistoon tallennettua sisältöä Sanoman kruununjalokivinä. Monet suomalaisia säväyttäneet uutiset ja tutkivan journalismin huippujutut ovat saaneet alkunsa juuri Sanoman lehtien toimituksissa.
Intohimona aineistonhallinta
DigiArkisto on kriittinen osa Sanoman brändien päivittäistä tuotantoa. Vakaa alusta tarjoilee tiedot ympärivuorokautiseen käyttöön. Se sisältää helppokäyttöiset aineistonhallinnan työvälineet, joiden avulla toimittajat löytävät tarvitsemansa tiedot. Ylläpitäjille palvelu tarjoaa jatkuvasti kehittyvän, kustannustehokkaasti ylläpidettävän ja tietoturvallisen ympäristön.
”Sovelluksen pitää olla helppokäyttöinen, mutta samalla kattavasti tietoa tarjoileva. Koska hakutuloksia kertyy usein runsaasti, pitää selaamisen ja lisähakujen tekemisen olla sujuvaa. Ja tietysti tietojen pitää olla saatavilla vuorokaudenajasta riippumatta.”
Luotettava ja turvallinen alusta
Gredi on tukenut ja kehittänyt Sanoman arkistopalveluita 90-luvulta asti, joten yhteistyö uudistuksessa oli luonteva ratkaisu. Samalla DigiArkiston sijoituspaikaksi valikoitui Gredin kanssa samaan konserniin kuuluvan DataCenter Finlandin konesali.
”Kun kumppani osaa hommansa ja yhteistyö on jatkunut pitkään, on kokonaisuus vakaalla pohjalla. Siirtyminen uuteen alustaan sujui ilman suurempia ongelmia. Projekti oli hyvin suunniteltu ja valmisteltu.”
Uusi ratkaisu tuo Sanomalle myös säästöjä sekä merkittävää ajansäästöä, kun 700 käyttäjän haut nopeutuivat ja käytettävyys parantui.
Ketterää kumppanuutta
Sami Majaniemen mielestä Gredin digitaalisen aineistonhallinnan asiantuntijuus täydentää hyvin Sanoman sisältöosaamista. Uuteen palvelumalliin kuuluu Gredin ketterä pienkehitysmalli, joka parantaa käytettävyyttä ja tarjoilee lisähyötyjä tasaista tahtia. Sanoman ei tarvitse sitoa teknisiä resursseja kehitykseen, kun Gredi huolehtii koko toteutuksesta.
Alustan tietoturvallisuus ja EU-vaatimusten täyttyminen varmistettiin käyttöönottoa edeltäneessä auditoinnissa.
”Ajatuksemme oli, että otamme avuksemme digitaalisen aineistonhallinnan ammattilaisen ja keskitymme oman tuotteemme kehittämiseen. Pienkehitysmalli helpottaa selvästi työtämme. Gredi on oman alueensa vahva ja kehityshakuinen asiantuntija.”
Projektiin kuului myös kuvien ja tekstien metatietojen kehittäminen. Niiden avulla käyttäjille voidaan tarjoilla entistä osuvampia hakutuloksia. Koneäly kehittyy nopeasti, mutta osa tiedosta pitää edelleen syöttää käsin, esimerkkinä kuvan käyttöoikeudet. Koneet eivät myöskään osaa vielä tunnistaa kuvan asiayhteyttä tai sijaintia kovin hyvin. Siksi esimerkiksi kuvatekstit tarjoavat jatkossakin tärkeää lisätietoa kuvan sisällöstä.
Huippuluokan projektiosaamista
Kattava ja ajantasainen metatieto sekä luokittelu helpottavat personointia, jonka avulla nostetaan uutisvirrasta esiin kullekin lukijalle tärkein, osuvin ja halutuin sisältö. Helsingin Sanomien sähköiset versiot personoivat sisältöä jo nyt.
Pilvipalveluiden osuus kasvaa todennäköisesti tulevaisuudessa nykyiseen verrattuna. Silloin tarvitaan kumppania, joka osaa yhdistää digitaalisen aineistonhallinnan ja pilvipalvelualustan parhaat puolet.
”DigiArkisto on meille kriittinen sisältöpalvelu, jonka pitää toimia kaikissa tilanteissa. Alusta on vakaa ja käytön nopeutumishyödyt näkyvät jo nyt selvästi. Siksi suosittelen Gredin toimintamallia.”
Sanoma Media Finland
Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo. Se tavoittaa päivittäin lähes kaikki suomalaiset niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin.
Sanoma Media Finland julkaisee Pohjoismaiden suurinta sanomalehteä ja maksullisen digitaalisen journalismin edelläkävijää Helsingin Sanomia sekä Suomen suurinta uutismediaa Ilta-Sanomia. Valikoimaan kuuluu aikakauslehtibrändeistä tunnettu Sanoma Lifestyle, lasten ja nuorten sisältöjä kustantava Kids Media, johtava televisio- ja radiotoimija Nelonen Media sekä Suomen suosituimpia markkinapaikkoja kehittävä Sanoma Digital Finland.