Lumon

Kuvat ja videot kerralla kaikille

Lumon Oy on suomalainen parvekejulkisivu- ja terassilasitustuotteiden myyntiin, valmistukseen, asennukseen ja huoltoon keskittynyt kansainvälinen konserni. Yrityksellä on tytäryhtiöitä Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Espanjassa, Kanadassa ja Kiinassa. Parveke- ja terassilasituksia viedään yli 20 maahan. Tuotteiden suunnittelu ja valmistus tapahtuu pitkälle automatisoidussa tehtaassa Kouvolassa. Lumon tarjoaa myös apuvälineitä ja asiantuntemusta parvekejulkisivusuunnittelun avuksi. Lumon-yhtiöiden palveluksessa on 800 työntekijää. Lumonin päämarkkina-alue on Eurooppa.

Kaaoksesta järjestykseen

2000-luvun alussa Lumon Oy alkoi kansainvälistyä vahvasti. Uusia tytäryhtiöitä, jälleenmyyjiä ja yhteistyökumppaneita putkahteli Eurooppaan ja kauemmaksikin tasaisella tahdilla, ja materiaalin lokalisoinnin tarve kasvoi. Kun digitalisoitumisen myötä perinteisen printtimarkkinointimateriaalin rinnalle kertyi runsaasti netti- ja videomateriaalia, aineiston hallitsemattomuus alkoi tuntua kaoottiselta. Kaiken lisäksi Lumonin laadukasta kuvamateriaalia käytettiin luvatta joidenkin alan toimijoiden esitteissä ja jopa nettisivuilla. Jotta markkinoinnin langat säilyisivät Suomessa ja brändinhallinta kurissa, alettiin Lumonilla etsiä toimivaa ratkaisua kasvaviin ongelmiin.

Nykyään Lumon hallitsee kaiken markkinointimateriaalinsa Gredi Oy:n toimittaman brandTori-materiaalipankin avulla. Sen pohjana on Gredin modulaarinen Gredi Haven -ohjelmisto, josta Lumon on valikoinut toimintaansa parhaiten soveltuvat osiot ja ominaisuudet. BrandTori on myös täysin pilvipohjainen järjestelmä ja kaikki sinne ladattu materiaali on säilötty Gredin ylläpitämille, turvatuille palvelimille.

”BrandTori on meidän markkinointimme perusta. Se on varasto sekä kommentointi- ja jakeluväline”, summaa Lumon Oy:n markkinointipäällikkö Jyrki Hutri. Konsernin sisäisen materiaalinhallinnan lisäksi brandTorin kautta hoidetaan muun muassa kommunikointi mainostoimistojen kanssa, jotta keskeneräiset suunnitelmat eivät pääse leviämään ulkopuolisten käsiin. ”Emme me lähde minkään muiden palveluiden kautta tiedostoja lähettelemään, ties mistä pilvestä tai kenen taskusta ne sen jälkeen löytyvät”, Hutri toteaa.

Eroon välivarastosta

BrandTorin käytetyimpiin ominaisuuksiin kuuluu web-tilauskanava, jonka kautta Lumonin työntekijät, jälleenmyyjät ja muut valtuutetut yhteistyökumppanit voivat tilata kutakuinkin kaiken Lumon-aiheisen materiaalin pienistä pr-tavaroista messutelineisiin ja somistustarpeistoista vaatetukseen. Myös esitteet ja muu printtimateriaali tilataan brandTorin kautta, niin maailmanlaajuiset yleisesitteet kuin paikallisten toimistojen lokalisoimat versiotkin.

”Aikaisemmin meillä oli iso välivarasto Kouvolassa. Nyt pyrimme siihen, että kaikki toimitetaan suoraan valmistajien varastoista”, Hutri kertoo. Toimitus on nopeaa ja tavarat saa haluamaansa paikkaan, vaikka suoraan messuille. ”Se on iso säästö ja antanut meille mielettömän helpotuksen, sillä materiaali pysyy brändin mukaisena.” Lisähyötyä tuo Hutrin mukaan mahdollisuus nähdä suoraan brandTorista, mitä on tilaamassa. ”Ei tarvitse jostain katalogista lähteä erikseen selailemaan.”

Kuvat ja videot kerralla kaikille

Lumon on johtava toimittaja alallaan ja tuottaa jatkuvasti suuren määrän kuvamateriaalia markkinoinnin käyttöön. Kaikki kuvat säilötään brandToriin ja jaetaan sieltä hallitusti eteenpäin. Lisenssivalmistajille on omat kuvansa, samoin jälleenmyyjille. Tuorein aineisto pysyy aina visusti markkinointiosaston näpeissä, jotta ulkopuoliset eivät pääse niitä luvattomasti käyttämään.

Kuvien lisäksi brandTorin kautta jaetaan alati kasvavissa määrin videotiedostoja, etupäässä yrityksen sisäisiä koulutusvideoita. Hutrin mukaan videokoulutus säästää Lumonin resursseja. ”Olisi hölmöä lennellä edestakaisin yksittäisiä työntekijöitä kouluttamaan. Videon avulla voi lisäksi kerrata ohjeistusta silloin kun haluaa.” Samalla kaikki Lumonin työntekijät maasta riippumatta saavat samat koulutusmateriaalit käytettäväksi eikä kookkaiden videotiedostojen jako pääse aiheuttamaan harmaita hiuksia.

Kolmannes työajasta säästyy

”Turha työ jää pois”, kuvailee Hutri brandTorin suurinta hyötyä. Brändinhallinta on ja pysyy Suomessa ja sitä on saatu tiukennettua entisestään. Paikalliset toimistot pystyvät tarvittaessa lokalisoimaan materiaaleja suoraan brandTorin sisällä, esimerkiksi vaihtamalla kuvat ja yhteystiedot sopiviksi. Lopputuote pysyy kuitenkin ohjeistusten mukaisena, brändi hallinnassa ja markkinointiosaston unet rauhallisina. ”Yksi kolmasosa työajasta säästyy”, Hutri iloitsee.

Lumonin katse on tiukasti kansainvälistymisen ja viennin kasvattamisessa, kotimaata kuitenkaan unohtamatta. Yrityksen liikevaihto vuonna 2012 oli 78,3 miljoonaa euroa, josta viennin ja tytäryhtiöiden liiketoiminnan osuus oli 23 miljoonaa. Vuoden aikana vienti kasvoi huimat 30 prosenttia ja Lumonin tavoitteena on pitää tahti yhtä kovana. ”Kahdessa vuodessa on tarkoitus nostaa viennin osuus yli kotimaan osuuden”, kertoo Hutri. Isoissa haasteissa auttaa brandTori. ”Se on kasvun saavuttamisessa ihan ehdoton. Ei se homma pysy muuten hanskassa.”

 
AAA Suomen Vahvimmat Lowest credit risk Menestyjäyritys Suomalaista palvelua Koodia Suomesta Luotettava kumppani