Tiedonvälitystä yli 450 medialle
Tiedonvälitystä yli 450 medialle
Jos olet lukenut TV-ohjelmatietoja kotimaisesta lehdestä viimeisen viidentoista vuoden aikana, tiedot ovat todennäköisesti kulkeutuneet paperille Venetsian kautta. Venetsia on ohjelmatietojärjestelmä, jota käyttävät kaikki Suomen suuret televisiotoimijat (Yle, MTV Media, Nelonen Media, FOX, SBS Discovery TV, AlfaTV). Sen avulla yli 450 lehteä ja mediataloa saavat kanavien tuoreimmat ohjelmatiedot, printtilaatuiset pressikuvat sekä esikatseluversiot valikoiduista ohjelmista.
Venetsia on ollut kanavien käytössä 90-luvulta loppupuolelta lähtien, tuorein uudistus ohjelmistoon tehtiin vuonna 2011. Venetsian kehitystä suunnittelee ohjausryhmä, johon kuuluu viestinnän, tiedotuksen sekä teknisen puolen edustaja jokaiselta televisiotoimijalta. Ryhmässä käydään läpi, kuinka järjestelmä on toiminut sekä keskustellaan mahdollisista muutoksista ja parannuksista.
Eerika Roos, ohjausryhmän nykyinen puheenjohtaja sekä SBS Discovery TV:n Head of Communications & PR, istui alas kertomaan lisää Venetsian toiminnasta. Roosilta löytyy kokemusta Venetsiasta molemmin puolin. ”Olen käyttänyt Venetsiaa sekä toimittajana, tv-lehden vetäjänä että syöttänyt sinne ohjelmatietoja kanavan puolelta. Nykyään tiimini hoitaa ohjelmatietojen sekä kuvien lataamisen.”
Kaikki tarvittava samassa paikassa
Venetsia kommunikoi erikseen jokaisen televisiotoimijan oman tietojärjestelmän kanssa, ja osa kanavista syöttää tietoja myös suoraan Venetsiaan. Toimittajat voivat puolestaan selata kanavien ohjelmatietoja, muutos- ja uutistiedotteita, kutsuja tilaisuuksiin, painolaatuisia pressikuvia sekä ohjelmien esikatseluversioita. Lisäksi he voivat ladata haluamansa ohjelmatiedot sekä -kuvat suoraan itselleen valmiina paketteina.
”Venetsia on mielestäni elintärkeä nykykommunikoinnissa lehtien ja broadcastereiden välillä. Lehdille siksi, että se nopeuttaa työtä ihan älyttömästi, ja broadcastereille erityisesti siksi, että se on niin tärkeä lehdille,” toteaa Roos. ”Meidän etumme on palvella pressiä niin hyvin kuin mahdollista. Jos he ovat tyytyväisiä ja saavat meidän tietomme helposti, niin silloin he myös kirjoittavat ohjelmistamme.”
”Lehtitaloissa on aina vain pahempi kiire. Kun toimittajalla on yksi paikka, josta löytää kaiken työhön tarvittavan tiedon, niin se helpottaa todella paljon”, Roos sanoo. ”Jos nyt ilmoitettaisiin toimittajille, että Venetsia lopetetaan ja kaikilla kanavilla on vastedes vain omat palvelunsa, niin veikkaisin heidän olevan todella pettyneitä.”
Eräs ajansäästöä tuovista ominaisuuksista on mahdollisuus ohjelmien esikatseluun suoraan Venetsiassa. ”Aiemmin oli esikatseluhuoneita, joissa käytiin katsomassa, ja lisäksi lähetettiin DVD:itä ja CD:itä toimituksiin”, kertoo Roos ja lisää: ”En usko että Suomessa yhdelläkään TV:stä kirjoittavalla medialla olisi enää aikaa esikatsella ja kerätä tietoa kymmenestä eri paikasta.”
Uniikki toimintamalli
Venetsian toimintamalli, jossa kaikki kilpailijat jakavat ohjelmiensa ennakkotietoja lehdille saman järjestelmän kautta, on Roosin mukaan uniikki maailmalla. Roos kokee kotimaisen järjestelyn lisäävään broadcastereiden välistä yhteistyötä ja siten edesauttavan koko alaa. ”Voimme tehdä ohjausryhmässä meidän alaamme hyödyntäviä päätöksiä muun muassa siitä, mitä tietoja meidän kannattaa tarjota ja millaisia sääntöjä ohjelmatietojen käyttämiseen meidän kannattaa luoda.”
Teknologian kehitys on tuonut mukanaan täysin uusia käyttökohteita kanavien tiedoille. ”On tullut toimijoita, jotka haluavat myydä ohjelmatietoja eteenpäin, esimerkiksi mobiilisovelluksien käyttöön”, kertoo Roos. Ohjausryhmässä kanavat voivat vetää yhteisiä linjavetoja. ”Muutenhan se menisi siihen, että yksi antaa ja toinen ei. Ohjausryhmässä voimme yhdessä miettiä, miksi tai miksei annettaisi.”